Cerrar panel

Cerrar panel

Cerrar panel

Cerrar panel

Economía y Finanzas 17 jun 2024

Carlos Torres Vila: "L'operació de BBVA amb Sabadell és una aposta clara per les pimes"

El president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha inaugurat aquest dilluns al costat del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, la XLI edició del Seminari d'APIE a Santander, centrat en el rol de les empreses en la nova economia. Durant la seva intervenció, ha reiterat el suport de BBVA a les empreses i en particular a les pimes, que són el motor del creixement i el desenvolupament d'Espanya. En concret, ha afirmat que "la nostra visió de la importància de les pimes és una de les raons de l'oferta que vam presentar fa poc més d'un mes als accionistes de Banc Sabadell", entitat que té un posicionament especial en aquest segment. "L'operació és una aposta clara per les pimes, que reforçarà encara més el nostre compromís amb aquest tipus d'empreses", ha declarat.

Carlos Torres Vila: “La operación de BBVA con Sabadell es una clara apuesta por las pymes”

Carlos Torres Vila ha anunciat que "volem construir sobre l'excel·lent feina feta per Sabadell. Per això, després de la integració, tenim el compromís ferm de mantenir el model de gestió de riscos en pimes que té Sabadell. De fet, tret de situació de deteriorament financer, mantindrem durant almenys 12 mesos les línies de circulant de totes les petites i mitjanes empreses".

En el seu discurs, el president de BBVA ha enumerat els desafiaments principals a què s'enfronten les empreses actualment. En primer lloc, un entorn en evolució constant, marcat per esdeveniments geopolítics i canvis en l'escenari econòmic i tecnològic, especialment la robotització i la intel·ligència artificial. Tot plegat, amb pressions proteccionistes a l'alça.

"Aquests reptes són objecte de l' Informe sobre el futur del mercat únic, que va ser encarregat a Enrico Letta pel Consell de la UE sota la presidència espanyola i publicat fa tot just unes setmanes. Un informe que ressalta la necessitat d'una escala més gran per assegurar el progrés i la competitivitat d'Europa, especialment, a més, en el sector financer, i que fa una crida a l'acció per enfortir la Unió Europea i el mercat únic", ha assenyalat.

Entre els desafiaments que subratlla Letta al seu informe, Carlos Torres Vila n'ha destacat dos: la innovació i la sostenibilitat. Per a BBVA aquests reptes són una oportunitat "per aconseguir més competitivitat i impulsar el creixement econòmic i el benestar de la societat".

Pel que fa a la sostenibilitat, des del seu punt de vista, les empreses europees de tots els sectors han d'emprendre plans de transició per reduir les seves emissions i "les pimes no són una excepció". Per poder realitzar aquesta transició amb èxit, les companyies compten amb un suport creixent del sector públic, amb programes econòmics com els fons europeus NGEU, que comporten el compromís de reformes que afavoreixin la inversió privada. "A BBVA una de les nostres prioritats estratègiques és donar suport als nostres clients en els seus plans de transició, tant amb assessorament com amb finançament. I no deixa de sorprendre'ns la mida de l'oportunitat", ha apuntat.

Així, l'any passat BBVA va canalitzar més de 70.000 milions d'euros en negoci sostenible, el doble que fa dos anys i més de cinc vegades l'import de fa cinc anys. "Bona part d'aquest creixement té a veure amb les empreses. N'és una prova que la mobilització de finançament sostenible a aquest tipus d'empreses es va duplicar el 2023", ha indicat. A continuació, ha remarcat que el desenvolupament i l'adopció de noves tecnologies netes, conegudes com a 'cleantech', és fonamental per descarbonitzar les activitats que encara no tenen una alternativa sostenible eficient, una cosa en què BBVA ja està invertint.

Carlos Torres Vila: “La operación de BBVA con Sabadell es una clara apuesta por las pymes”

El president de BBVA ha recordat que, més enllà de la digitalització, "estem davant d'una onada de disrupció sense precedents", qualificada com la quarta revolució industrial. En aquest context, "la intel·ligència artificial destaca pel potencial de convertir-se en una tecnologia d'utilitat general, que pot revolucionar gairebé tots els sectors productius", ha assegurat. Així, les empreses han de fer front a inversions substancials per aprofitar tot el potencial de la IA. "A BBVA tenim acords estratègics, com el que hem anunciat recentment amb OpenAI per desplegar 3.000 llicències de ChatGPT entre els empleats", ha dit.

Carlos Torres Vila ha posat en valor l'esforç de les pimes espanyoles per adoptar tecnologies digitals. Però ha ressaltat que "encara ens queda camí per recórrer" per reduir la diferència d'inversió en R+D entre Europa i les principals economies mundials i entre Espanya i altres economies desenvolupades com Alemanya o els EUA.

Així mateix, ha assenyalat que, si bé durant dos segles Europa va ser un referent en innovació, "les tendències de les últimes dècades mostren que ens estem quedant enrere" respecte d'altres economies, com la Xina o els EUA. La UE intenta respondre davant d'aquesta situació, a través del treball d'institucions com el Banc Europeu d'Inversions (BEI) o els fons europeus NGEU, "vitals per a la recuperació després de la pandèmia i per a l'impuls a la innovació". Així mateix, ha esmentat especialment el pla de recuperació i impuls a la transició verda i digital, del Ministeri d'Economia espanyol, i la propera creació del Consell de la Productivitat.

En el context econòmic i tecnològic actual, el president de BBVA considera que una col·laboració més gran del sector públic amb el sector privat és clau per atraure i canalitzar la inversió cap a les empreses espanyoles, a través del sector financer. Això és de vital importància a Espanya, ja que la gran majoria del teixit empresarial està compost per petites i mitjanes empreses. Concretament, pimes i autònoms sumen més del 60 % de l'ocupació en aquest país. Carlos Torres Vila ha incidit en el fet que "un sistema financer fort és essencial per donar suport als programes públics i multiplicar-ne l'impacte canalitzant fons addicionals". Un exemple de l'èxit de la col·laboració publicoprivada han estat els crèdits ICO durant la pandèmia, en què els bancs "vam treballar al costat del Govern, i gràcies als quals es va evitar la pèrdua del teixit productiu".

Els bancs tenen un paper fonamental en l'economia: promouen el creixement econòmic, canalitzant l'estalvi cap a la inversió productiva. "A BBVA donem suport a les empreses a Espanya, i en particular a les pimes, que són el motor del creixement i desenvolupament del país", ha assenyalat. D'aquesta manera, tan sols l'any passat "BBVA va incorporar com a nous clients 70.000 pimes i 64.000 autònoms, i els quatre primers mesos d'aquest any hem incrementat aquests ritmes de captació de nova clientela en un 10 %".

A més, ha incidit en el fet que "és obligació de tots, de les institucions públiques i privades, assegurar que els beneficis que aporten la digitalització i la sostenibilitat arribin a tothom". Segons la seva opinió, Espanya ha d'actuar en dos àmbits: d'una banda, invertir en educació, i de l'altra, afavorir la inclusió financera de tots els segments de la població.

Per concloure, s'ha referit a la importància de dissenyar "polítiques econòmiques eficaces, marcs reguladors estables i estratègies de cooperació publicoprivades que impulsin la inversió", cosa que permetrà a Espanya "aprofitar les oportunitats associades a la innovació i la sostenibilitat per competir de manera reeixida en un mercat global". I ha subratllat que el rol dels bancs és fonamental per amplificar l'efecte d'aquestes mesures i assegurar que arribin a empreses, autònoms i famílies. Així, "no només contribuirem a l'èxit econòmic del nostre país, sinó també a un futur més inclusiu i sostenible per a tothom", ha dit.