Cerrar panel

Cerrar panel

Cerrar panel

Cerrar panel

Els accionistes de BBVA donen un suport massiu a l’ampliació de capital necessària per la integració de Banc Sabadell

"Amb el 96 % de vots a favor, els accionistes han donat “el seu suport decidit a l’ampliació de capital necessària per estendre la nostra oferta als accionistes de Banc Sabadell”, ha dit el president de BBVA, Carlos Torres Vila. Durant el seu discurs, ha destacat que aquesta unió permetrà guanyar escala i emprendre les necessàries inversions en tecnologia que el sector financer requereix per competir globalment. “Avui fem un pas molt rellevant per avançar en el projecte més atractiu de la banca europea", ha dit aquest divendres a la Junta General Extraordinària celebrada a Bilbao.

Aquesta ampliació de capital és una fita rellevant i un dels passos necessaris dins de l'oferta als accionistes de Banc Sabadell que BBVA va anunciar el darrer 9 de maig. El quòrum de la Junta ha assolit el 70,75 %, en nivells rècord.

En paraules de Carlos Torres Vila, “confiem plenament en l’èxit d’aquesta operació, que és una aposta clara per Espanya i les seves pimes. La unió amb Banc Sabadell crearà una entitat més forta i rendible, i amb més capacitat per acompanyar famílies i empreses en els seus projectes de futur”.

Aquesta unió és positiva per a tots els grups d'interès. Els accionistes de BBVA aconseguiran retorns elevats de la inversió amb un consum de capital limitat, mentre que els accionistes de Banc Sabadell obtindran una prima molt atractiva i el 16 % de participació en l'entitat resultant de la fusió. A més, tots es beneficiaran de la política de remuneració a l'accionista de BBVA, que suposa repartir entre el 40 % i el 50 % del benefici, i del compromís de l'entitat de distribuir qualsevol excés de capital per sobre del 12 %¹.

Així mateix, els clients tindran accés a una millor oferta de productes, i els empleats a més oportunitats de creixement professional. L’entitat resultant tindrà una major capacitat de concessió de crèdit., per prestar a famílies i empreses 5.000 milions d’euros més per any i contribuirà així al progrés econòmic i al benestar de la societat espanyola. També es produiria una aportació més gran via impostos. “Amb l’operació també augmentarem el nostre compromís amb els territoris amb més presència. Mantindrem el centre corporatiu de Sant Cugat i reforçarem el suport al teixit científic, empresarial i cultural, en aquests territoris”, ha assegurat.

"Estem convençuts del racional estratègic d'aquesta oferta i del impacte positiu per a tots els grups d’interès”, ha assenyalat el president de BBVA. Per això, “BBVA ha volgut donar als accionistes de Banco Sabadell el poder de triar, què podran fer efectiu un cop s’obri el període d’acceptació. Esperem que els accionistes de Banc Sabadell apreciïn el sentit estratègic de l’operació i decideixin participar amb nosaltres en aquest gran projecte de futur". En aquest sentit, ha assenyalat que “confiem que el procés avanci de forma favorable en els terminis previstos”.

La unió de BBVA i Banc Sabadell, "el projecte més atractiu de la banca europea"

Al seu discurs, Carlos Torres Vila ha repassat els factors que han propiciat la "història d'èxit de BBVA": les franquícies líders en mercats atractius i la seva estratègia pionera en digitalització i sostenibilitat, que han estat fonamentals en els bons resultats financers de BBVA i en la seva combinació única de creixement i rendibilitat enfront dels seus competidors europeus.

"Una clau addicional d'aquest èxit és la nostra disciplina d'assignació de capital, guiada sempre per la creació de valor per als nostres accionistes", ha subratllat. El president de BBVA ha indicat que, l'última dècada, l'entitat ha realitzat desinversions per 16.000 milions d'euros en mercats en què no comptava amb prou escala, com els EUA o Xile, o que no tenien l'atractiu necessari, com el Paraguai. "Aquestes dues característiques, escala i atractiu del mercat, determinen en gran manera la possibilitat d’assolir una bona rendibilitat. Una part del capital obtingut amb la sortida d’aquests mercats I’hem destinada a oportunitats amb més capacitat de generació de valor, com les nostres franquícies a Mèxic o Espanya. De fet, l'oferta que hem presentat per Banc Sabadell s'enquadra en el marc d'aquesta assignació de capital", ha afegit.

En la seva opinió, aquest “és el projecte industrial més atractiu de la banca europea”. Carlos Torres Vila considera que, juntament amb la profunda digitalització del sector financer, ens trobem davant d'una onada de disrupció sense precedents. En aquest sentit, els costos tecnològics, que s'han incrementat considerablement per als bancs els darrers anys, continuaran a l'alça per la necessitat d'invertir en plataformes digitals, ciberseguretat o intel·ligència artificial. Així, l'escala serà cada cop més rellevant: "Amb la incorporació de Banc Sabadell guanyem escala i diluim els costos fixos entre una base de clients més gran, un major volum de negoci, per guanyar en eficiència i oferir als nostres clients millors productes i serveis a preus més competitius", ha afirmat.

A més, aquesta operació "reforça la nostra posició a Espanya, un mercat enormement atractiu per invertir", amb bones perspectives econòmiques, una rendibilitat atractiva per al sector bancari i una necessitat d'inversions important, especialment per afrontar projectes de descarbonització.

En aquest marc, "Banc Sabadell representa una gran oportunitat. És una franquícia d'alta qualitat amb una evolució molt positiva en les mètriques financeres els últims anys", ha resumit. Així mateix, "l'operació suposa combinar dos negocis enormement complementaris i redoblar el nostre compromís amb les petites i mitjanes empreses", ha emfatitzat.

Carlos Torres Vila ha ressaltat que "som l'entitat que més està acompanyant el teixit empresarial en el creixement". En concret, els primers quatre mesos de l'any, BBVA va incrementar la seva base de clients en més de 51.100 autònoms i petites i mitjanes empreses (cosa que suposa un creixement del 10 % interanual). "Volem sumar la nostra experiència a la de Banc Sabadell i construir junts el millor banc possible per a aquests negocis", ha assenyalat.

Com a conclusió, ha subratllat l'experiència del banc en operacions similars, que "ens avala i permet confiar en l'èxit d'una integració".

Després d'aquesta primera fita rellevant, l’oferta als accionistes està subjecta a l'obtenció de les autoritzacions reguladores necessàries² i a l'acceptació de l'oferta per part dels accionistes de Banc Sabadell que representin la majoria del capital social. Un cop BBVA adquireixi una participació igual o superior al 50,01 % de Banc Sabadell, BBVA preveu fusionar les dues entitats. Aquesta fusió està subjecta a les autoritzacions reguladores pertinents³.

1.Proforma Basilea IV i amb subjecció a les aprovacions reguladores.
2.Cal destacar: la no oposició del Banc Central Europeu (BCE) i l'autorització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) espanyola.
3.Autorització per part del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa espanyol.